PBE - חינוך מבוסס מקום וקהילה
…"לעולם אין אנו מחנכים במישרין, אלא בעקיפין, במיצועה של הסביבה. האם אנו מניחים לסביבות מקריות לעשות את העבודה הזאת או שאנו מתכנים סביבות במיוחד למטרה זו. וכל סביבה היא סביבה מקרית מבחינת השפעתה החינוכית, עד שלא תוכנה במחשבה תחילה, מתוך נתינת דעת על פעולתה החינוכית" ...
דמוקרטיה וחינוך, דיואי 1916.
חינוך מבוסס מקום PBE - Place Based Education , דיויד סובול ודיויד גרינווילד* , הוגים חשובים של גישה זו , טוענים שזוהי גישה שמעניקה משמעות ללוקליות בעולם של גלובליזציה. גישה זו מחברת תהליכים חינוכיים-קהילתיים-תרבותיים למקום בו הם מתרחשים ומאפשרת לסביבה הבית-ספרית להפוך ליותר פתוחה, מקיימת ומחוברת לעולם האמיתי.
פדגוגיה זו מחברת את אנשי החינוך למקום-סביבה בה הם פועלים וחיים , ושמה דגש על עקרונות הצדק החברתי והשוויון. חינוך כזה הנו מודע למקום ומשמעותו ללמוד לחיות מחדש את הקהילות והמקומות בה אנו חיים באופן שמאפשר יצירת קיימות וקשרים ברי קיימא כיום ובעתיד.
נקודת ההתחלה בחינוך מבוסס מקום הנה הקהילה והסביבה. מתוך נקודת התחלה זו, מלמדים מושגים, נושאים, סוגיות בהקשר שלהם למקצועות השונים- שפות, מתמטיקה, מדעים ועוד. תהליך זה כולל השתתפות פעילה של הלומדים והמורים כאחד, ביצירת למידה רלוונטית עם זיקה לעולמם האמיתי. הלמידה מתרחשת סביב תופעות שונות שמתרחשות במקום-סביבה, ותהליך זה מהווה בסיס ללמידה רב-תחומית, שמכילה בתוכה ממדים אקולוגיים, רב-תרבותיים, וחברתיים. למידה זו, מטרתה ליצור מעורבות קהילתית בדרכים מגוונות ויצירת ידע חדש. תוך כדי למידה מעלים הלומדים שאלות שמעניינות ורלוונטיות להם, עוסקים בתחומי עניין משלהם, ומקבלים תפקיד מרכזי בתהליך הלמידה; הלומדים מעריכים כיצד ידע זה תורם וממנף את איכות החיים והקיימות של הקהילה.
מכאן שחינוך מבוסס מקום PBE הופך את החינוך של התלמידים למשמעותי ולדרך חיים באמצעות למידה פעילה תוך כדי חיבור לקהילה. מסגרת למידה זו מספקת להם ידע רלוונטי, השתתפות פעילה בתהליכים דמוקרטיים, ומציאת פתרונות לבעיות סביבתיות וחברתיות. פעולה כזו, הנובעת ממרחבי הקהילה, פוגשת את ביה"ס ולהפך, מייצרת השפעה ארוכת טווח על מקומו של הפרט בקהילה, ועל עתידה של הקהילה.
חוויית הלומד (התלמיד, המורה וכל המעורבים) תביא לידי ביטוי צמיחתו כאזרח בעל מודעות והבנה עמוקה לפוטנציאל הטמון בהשתתפות פעילה, יזמות, אחריות, יכולת השפעה ויחסים דיאלוגיים במרחבים השונים בהם הוא פועל.מעורבות חינוכית-קהילתית מסוג זה , יש בה נראות ואקטיביזם שתשפיע על הדימוי העצמי של הלומד, תחושת שייכות ומסוגלות. החיבור מחדש למקום והמודעות מביא את הלומדים להבין את משמעות החיבור לאדמה והפוטנציאל בהשתייכות למקום, הקשר בין מקומות ציבוריים והמקום הפרטי, תועלת הפרט והכלל. המחויבות החברתית מתחילה במחויבות אישית כלפי המקום בו אנו חיים, ולחשוב גם על ההשתייכות לעולם ולאנושות.
כיצד יוצרים פדגוגיה מבוססת מקום ?
תהליך יצירת הפדגוגיה ופיתוחה מתאפשר דרך מסע שנקרא התבוננות, העמקה ויצירה. המסע הזה ומרכיביו שאוב משלבי ההתחברות למקום על פי התיאוריה וההוגים הבולטים בתחום , השלבים הם :
על, בתוך, למען - המקום
1. למידה על המקום , דרך התבוננות
2. למידה בתוך המקום דרך העמקה, חוויה והתנסות
3. תכנון ויישום פעולה למען המקום דרך יצירת משהו חדש
עקרונות הפעולה בלמידה מבוססת מקום:
למידה מתרחשת בשטח עצמו: בחצר בית ספר ובמרחב הקהילתי והסביבתי
הלמידה מתמקדת בסוגיות ומערכות מקומיות
הלמידה אישית ורלוונטית ללומד
חוויות הלמידה במרחב תורמות לעושר הקהילתי והסביבתי ולשמירת קיימות עירונית
הלמידה נעשית מתוך שותפות עמוקה עם ארגונים ציבוריים ועסקיים מקומיים,
מוסדות תרבות וקהילה מגוונים
הלמידה היא אינטרדיסציפלינרית
חוויות הלמידה מותאמות לכל קבוצה
למידה מבוססת מקום מפתחת תחושת שייכות וקרבה של האדם למקום מגוריו
הלמידה העירונית מקדמת רלוונטיות המובילה לאקטיביזם מקומי ועולמי
למידה מבוססת מקום PBE משולבת בהשגת מטרות חינוך כלליות
לאתר של דיויד סובול ולהרחבה בנושא לחץ כאן