top of page

 רפלקציה וסיום שנה 
    יפעת אידלמן  ואורית אייזן 

מנהלים ושותפים יקרים ברוכים הבאים לגליון הרביעי והאחרון לשנה זו,


את המושג רפלקציה הכרתי בפעם הראשונה לפני שנים במסגרת לימודי אומנות באוניברסיטת תל אביב. על הקיר הוקרנה שקופית ענק עם התמונה "הטייל מעל ים הערפילים" של הצייר קספר דוד פרידריך. אני זוכרת שהדימוי של האדם שניצב לבדו על פסגת הר ומתבונן על משעולי חייו הותיר בי רושם חזק, הוא גרם לי לחשוב על הפוטנציאל של הרגע הזה, של עצירה, התבוננות ויצירת משמעות מחודשת לנופי חיינו, לתהליכים נפשיים, לידע שאספנו ולאופן שבו אנו תופסים וחווים את החיים. לימים הכרתי את המושג רפלקציה בהקשר של חינוך. בחינוך כמו בחינוך, מצאתי שיש לו פרשנויות רבות, חלקן מובאות בגיליון שלפניכם. המשותף לכולן, הוא התפיסה שהתהליך הרפלקטיבי הוא כלי משמעותי ללמידה.

סיום השנה הוא נקודת זמן מצויינת, פסגת הר, שמזמינה התבוננות על השנה שחלפה, על תהליכים שעברנו באופן אישי ומערכתי, ועל תובנות שאספנו לקראת תכנון וחשיבה על השנה הבאה.

באופן טבעי, סיום השנה מזמן התייחסות גם  לנושא הפרידה. מחנכות נפרדות מכיתות, תלמידים עוברים דירה, השכבה הבוגרת מסיימת את בית הספר ונפרדת מתקופה ועוד. נושא הפרידה, לא תמיד פשוט ויכול להיות מורכב ומאתגר עבור רבים מאיתנו.

 

 

 

 מה במגזין? 

בגיליון זה תמצאו חומר תיאורטי וכלים מעשיים הקשורים לפרידה, לצד מידע על המושג רפלקציה ועל הערך שיש לו בתהליכי למידה. יש לנו גם  ראיון עם שושי קייזר, מנהלת בית ספר ישגב בתל אביב על תובנות למידה מהשנה שחלפה, ו"הרהורי חטא" מאת אריק מנדלבאום, מנהל בית הספר משעולים בעתלית. בנוסף תמצאו הצעות לרפלקציה: עצמית, עם צוות ועם תלמידים.
 

לגיליון זה אנו מצרפים גם אוסף שירים של אריק, מתוך רצון לאפשר במה לביטוי אישי של כל השותפים לתכנית, תודה לאריק שהרים את הכפפה.  אנו מזמינות בחום עוד יצירות שתרצו לחלוק עימנו. אחת המטרות של המגזין היא לייצר מאגר ידע משותף, ולכן, אנו מזמינות אתכם/ן לשלוח לנו הצעות לפעילות סיכום שנה שהעברתם/שתעבירו לקראת סיום השנה.

 

תהנו,

יפעת ואורית

מוכנים? ליחצו כאן ונצא לדרך

 04

רפלקציה וסיום שנה / דבר המערכת
bottom of page