top of page

מה זאת קהילה?  
שיחה עם שי בן יוסף

 

 

שי הוא סוציולוג שמתעניין בקהילות ומצבים מורכבים. הוא עובד כיועץ ארגוני ומלמד באוניברסיטה העברית ובמקומות נוספים בגישה קהילתית. וגם, משתדל לחיות בקהילה.אני מתנדב כיו"ר הוועד המקומי בעופרה, הישוב בו אני חי, וזו בשבילי מעורבות בקהילה.

 

שי, איך הגעת לנושא הזה, מה התשוקה שלך?

זו הייתה התאהבות. עבדתי במתנ"ס בנימין והמנכ"ל אמר: אנחנו פה בשביל קהילה. וזה הכתיב את נתיב חיי.

גדלתי בחינוך דתי בקיבוץ דתי, שזו קהילה כפרית צפופה, לטוב ולרע. וזו תבנית נוף מולדתי. אנשים פעילים, מתנדבים, שחיים אחד עם השני.  היתה לי הזכות והמזל לחיות בתוך קהילה ואני מלא הוקרה על זה.

גם לילדים שלי יש חווית קהילה והם מחוברים לקהילות במקומות בהם הם חיים.

 

עד שנת 1750 מי שלא היה לו קהילה, לא היו לו חיים. לא הייתה לו עבודה, בטחון, לא היה מי שידאג לו ויגן עליו. מדינה, זה מוצר חדש. את המלך, הדברים האלה, ממש לא עניינו, והכפר היה צריך להסתדר בכוחות עצמו.

באה המהפכה התעשייתית ואמרה לאדם: תאמין במה שאתה רוצה, תעשה מה שאתה רוצה, תעזוב את החנק הזה שנקרא קהילה.

וזו השאלה: המתח הזה שבין חברה לקהילה. במקומות בהם הקהילה מוחזקת חזק, כמו אצל החרדים, למשל, למדינה קשה מאוד להיכנס. הדתיים, מנסים לשמר איכות של קהילה, בתוך מרחב אזרחי.

בשנות ה 50 כשהתפתחה מדינת הרווחה, באו קבוצות של חוקרים שהכריזו באופן חגיגי על מותה של הקהילה, אולם מהצד השני ובאותה התקופה, גילו שקהילות קיימות חיות ובועטות בעולם כולו.

 

אז למה אנשים בעצם צריכים קהילה?

הצורך בקהילה הוא צורך אנושי בסיסי והיא באה לידי ביטוי בדרכים שונות.

1.     בטחון- לדעת שיש אנשים שאכפת להם ממני

2.     שייכות- אנחנו חיה חברתית. עיגון הזהות שלנו בתוך קונטקסט. המשפחה- הדת-         הג'נדר. והמרחב הקהילתי מוסיף נופך לזהות.

3.     בקהילה יש אינטימיות שאין בחברה הכללית.

4.     קבוצת השווים- בכל פרק בחיים אנחנו מחפשים את האנשים שנמצאים באותו מצב         התמודדות ושאלות, ואנחנו מוצאים אותו גם בהקשר הקהילתי.

5.     הכרה- עוד הזדמנות לקבל הכרה על דברים שבהזדמנויות אחרות בחיים, אנחנו           לא תמיד מקבלים. מה אנשים עושים בשביל לקבל הכרה, מופיעים בתוכניות        

        ריאליטי, ואיזה מאמצים משקיעים. בקהילה, אני יכול לעשות משהו קטן או גדול             ויש הדהוד למעשה והכרה במי ובמה שאני. עונה על צורך ענק בלהראות ולהישמע

6.     צורך להשפיע- את העולם, קשה לי לשנות, אבל כאן, אני יכול לאסוף כמה אנשים,         לעשות פרוייקט ולהשפיע במרחב הקהילתי שלי.

7.     הצורך הפשוט האנושי, לקשור קשרים עם אנשים. הקהילה מייצרת שפה ש "זר             לא יבין זאת".

 

שני כוחות שמנסים לחסל את הקהילה הם המדינה והשוק. השוק רוצה אותנו בודדים, מסכנים, עצובים על מנת למכור לנו את הכל.זאת אומרת שיש פה מתח בין המערכת כפי שהיא בנויה היום ובין ההתארגנות האנושית הטבעית.

זיגמונד באומן, מדבר על כך שהעולם הפך נוזלי. הוא קורא לזה: מודרניות נזילה", ואנשים בעצם, בורחים אל הקהילות. הקהילה הופכת למקום מפלט. קבוצות של אנשים שדואגים לעצמם ו"לעזאזל שאר העולם". מכאן, שקהילה יכולה להיות מפלט מאחריות חברתית. כל הרעות החולות שאנחנו מכירים לא פוסחות על קהילה- יחסי כוחות, חוסר שקיפות, קבוצות עלית שמשתלטת ועוד. כשאין מנגנוני בלימה, זה יכול להיות כר למניפולציות.

 

מה הופך קהילה לקהילה? איך עושים את זה?

קהילה בונים מהרגש ולא מהשכל. זה לא מה שקורה לאנשים אלא מה שקורה ביניהם.

כשיש תחושות של חיבור, הן קורות. היא לא זקוקה להכרזה רשמית כמו שאף אחד לא עושה לה קבורה רשמית, כשהיא מתה. קהילה היא לא בהכרח ארגון/עמותה/ביס/ או ישות משפטית. קהילה היא התארגנות עצמית למגוון מטרות שנוצרת מתוך רשת של קשרים, אישיים ומתמידים המהווה מוקד להזדהות ומשמעות. אז איך גורמים לזה? כמו שרופא לא מרפא, אלא יוצר את התנאים לריפוי, כאן זה אותו הדבר.

 

קיימים תנאים בסיסים שצריכים להתקיים כדי שאנשים יריגישו וירצו להשתיייך לקהילה.בראש ובראשונה, תקשורת. ( שוב- קהילה זה לא מה שקורה לאנשים, זה מה שקורה ביניהם)

 קשר ישיר: לגלות יחד מה אכפת להם 

לייצר מנגנונים שמייצרים המשכיות.

האתגר במפגש של ארגון קהילתי הוא מאוד גדול. זה כמו שמן ומים. היכולת של אירגון ליצור קהילה- תקשורת מסוג אחר, לאפשר התארגנות ויזמות של תחושת בעלות. Peter block- the structure of belonging  מדבר על זה שקהילה מתחילה בסקרנות- בתחושה שיש שאלה והיא ממשיכה בהזמנה אמיתית לקחת חלק. ובאיזשהוא שלב נוצרת תחושה שזה שלנו. תחושת אחריות ותחושת האיכפתיות, היא הדבר.

 

המושג קהילה הפך נחשק ומוצמד לכל דבר, כמומחה שעוסק בנושא שנים, זה משמח אותך או מעצבן אותך?

גם וגם. זה משמח כי יש צורך עמוק, וזה עונה עליו. מעציב אותי ששימוש היתר גורם למניפולציות ולשיטחיות. רוצים מהר כאן ועכשיו ולא מבינים שקשרים זה דבר שנבנה. מצוין שאנשים מחפשים, עצוב שלפעמים הם לא מוצאים את זה במקומות הנכונים.

 

משהו לסיום, מה החלום שלך?

ליצור הכשרה מקצועית אקדמית למארגני קהילה. זה עניין מקצועי ונדרש, וצריך לטפח אותו.

 


 לאתר של שי - ניווט במורכבות - לחץ כאן 

03_

קהילה של אמיצים

קהילה של אמיצים / למה קהילה / מה זו קהילה?
bottom of page