top of page

בת ים / ביה״ס גורדון - מרכז שפה

ברק בעיניים, נחישות, התמדה ויכולת מופלאה לחבר בין רעיון לאנשים למשאבים הקמת מרכז שפה אינטראקטיבי בבית הספר גורדון בבת ים, ינה נכט.


במסגרת תכנית "חלוץ חינוכי"  של המכון לחינוך דמוקרטי (לקישור לאתר התכנית לחץ כאן), החלוצים מובילים יוזמה חינוכית בבתי הספר שבו הם מלמדים. ינה נכט, חינכה כיתה בבית הספר גורדון בבת ים. בית הספר ממוקם על גבול יפו ורוב התלמידים מגיעים ממשפחות דוברות רוסית, ערבית וכן לומדים בו לא מעט ילדי עובדים זרים.

 

איך נולד הפרוייקט?

"הפרוייקט נולד מתוך קושי. האתגר המשמעותי אותו לא הצלחנו לפצח היה הפער השפתי. המורים היו מתוסכלים והרגישו שהם עובדים מאוד קשה אך לא מצליחים לקדם את הילדים באופן משביע רצון, ואז נולד לו חלום... רצינו להקים מרכז שפה ייחודי לתלמידי בית הספר שיאפשר להם ללמוד את השפה העברית בדרך אחרת ממה שעשינו עד היום.

 

יצאנו למסע של חקר ולמידה. נפגשנו עם מומחים משלל עולמות תוכן. עבדנו עם חוקרים שהקדישו שנים של מחקר לטובת הבנה מעמיקה: כיצד ילדים ששפת אמם אינה עברית רוכשים שפה בדרך הטובה ביותר? גילינו דברים מרתקים והתחלנו להטמיע אותם בתהליך הלמידה. אבל עדיין הרגשנו שזה לא מספיק. רצינו ליצור מרחב לימודי שישרת את התובנות שאספנו לגבי הלמידה. במהלך מסע הלמידה שלנו, נחשפנו לתערוכת א-ב-גע-דע בבית התפוצות ולפתע החלום שלנו לבש צורה ותוכן. נפגשנו עם אפרת אדיב ותמר הדר היוזמות והאוצרות, וידענו שאנחנו רוצים להקים מודל דומה אצלנו. אפרת והדר הסכימו להתגייס וללות אותנו בבנית מרכז שיתאים לנו.

 

איך מגייסים תקציב למיזם כזה שיש לו עלויות גבוהות?
"החלק החשוב בשלב גיוס המשאבים הוא לא להפסיק לחלום. ברגע שמאמינים במיזם הכסף מגיע ממקורות בלתי צפויים. יחד עם זאת מדובר בעבודה לא פשוטה בה צריך כל הזמן להיות ערניים מי מחלק כסף ולטובת מה. הטענה שלי היא שיש כסף במערכת למיזמים פורצי דרך, צריך לדעת רק היכן לחפש.

הגשנו אינספור בקשות לתרומות ומענקים: הקרן לעידוד יוזמות חינוכיות, קרן גלנקור, קרן רש"י ועוד.קיבלנו הרבה תשובות שליליות אך על כל 10 תשובות שליליות תקבלו תשובה חיובית. קיימת פלטפורמה של מימון המונים שגם אותה כדאי לנסות ולהכיר. במקביל, שיתופי פעולה זה שם המשחק. גופים רבים מוכנים לתרום תמורת עשייה שוות ערך, כך למשל קיבלנו מוצר חדשני שנמצא בשלבי פיתוח בתנאי שנסכים להתאימו לצרכי מערכת החינוך ובכך נסייע בפיתוח. גופים כמו מט"ח תרמו לנו ספרי לימוד ועזרו לנו לפתח מערכי שיעור.

 

נקודה חשובה נוספת שכדאי לקחת בחשבון, אולי לא תמצאו מימון לכלל הפרוייקט על ההתחלה, אך ברגע שתקבלו סכום ראשוני הרבה יותר קל לגייס את היתר. כך למשל, התחלנו עם תרומה נדיבה של תורם פרטי לאחר מכן העירייה התגייסה לעשות מאצ'ינג, בית הספר השלים את החסר וביחד הרכבנו את הסכום הכולל. כאשר מגייסים תרומות צריך לקחת בחשבוןן כי לכל גוף ישנו אינטרס אחר וכדאי להציג כיצד המיזם מקדם את אותו אינטרס. תהליך גיוס הכספים אינו קל, לפעמים התחושה דומה לקבצן שמחפש נדבות… קחו בחשבון שזה לוקח זמן, הכי חשוב זה לא לפחד ולהעיז. להעיז לבקש ולפעמים דם לדרוש. לעיתים חשוב להציב בפני התורם הפוטנציאלי למה אתם "עושים לו טובה" בכך שאתם מאפשרים לו להיות חלק ממהלך פורץ דרך. "

 

איך זה נראה בשטח?

רצינו לייצר סביבה אסטתית המאפשרת למידה יצירתית. המרכז שקיבל את השם "אוצר מילים" בנוי כגן שעשועי שפה, הילדים משחקים ויוצרים, כשהם נמצאים בתהליך למידה, התנסות והפנמה של השפה העברית וברכישה של מיומנויות יסוד: קראיה, כתיבה, העשרת אוצר המילים והבנת הנקרא. במרכז יש שימוש במיצגים ובמשחקים רב חושיים, באמצעים טכנולוגים של סאונד, אנימציה, הקרנת טקסט, משחקי חברה, תיאטרון ויצירה.

ילד בכיתה ד' שנכנס לכאן בפעם הראשונה שאל אותי בפליאה: "ינה, כל זה באמת בשבילנו? אני לא מאמין, זה כמו מארץ האגדות...." בשלב הראשון המרכז משמש את תלמידי בית הספר, ובהמשך את כלל תלמידי העיר.

 

כיום ינה מנהלת את המרכז ליזמות חינוכית בבת ים. המרכז פועל כפלטפורמה עירונית המאפשרת יזמות וחדשנות בתוך מערכת החינוך הפורמאלית.

לקישור פייסבוק של המרכז  לחץ כאן 

 

 

 

 

01_

עיצוב סביבות למידה

עיצוב סביבות למידה / מסע בארץ / בת ים
bottom of page