"צוות נראות" – בית ספר עידנים, מודיעין
כתבה מנחת בית הספר אוסנת אבידן
צוות נראות קם בבי"ס ללא תכנון מוקדם. זו לא הייתה מטרה שהצבנו לעצמנו בתחילת השנה. העיסוק המרכזי במהלך שנת הליווי הראשונה הייתה בתחום הפדגוגי והשפה הבית ספרית, אך די מהר הבנו שנראות בית-הספר צריכה לשקף את השינוי שקורה, שלא יכול להיות שהמרחב הפיזי יישאר אותו דבר, שהקירות, המרחבים הציבוריים, החצר, חדר המורים ימשיכו לשדר "עולם ישן". וכך קרה שעוד בשלב המיפוי צפו תחושות של רצון לשינוי גם בהיבט זה.
מבנה ביה"ס הוא מבנה ישן (ביה"ס הראשון בעיר), גדול במרחב שלו, ומקושט להפליא. בבית ספר פעולת מורה לאמנות מוכשרת ומקצועית ביותר שמייד זיהיתי אותה שמשאב חשוב בהובלת השינוי. יחד עם עמליה, מנהלת ביה"ס, החלטנו להקים "צוות נראות" שבעצם יעבוד כ"קהילה לומדת". הייתה זו עוד דרך לבסס שפה, "לעשות את" ולא רק "לדבר על ". ההזמנה להשתתף בצוות הוצעה לכלל המורים ואנשי ההנהלה והמנהלה. בסך-הכל מנה הצוות 5 מורות בנוסף למנהלת וסגנית ביה"ס. המורה לאמנות לקחה על עצמה את ריכוז המפגשים. אני נכחתי בפגישות והנחתי את התהליך.
מתחילים:
התהליך הכולל התחיל בחיבור אישי, דרך מיקוד מטרות ויעדים , לימוד בשיטת הג'יקסו, מקורות השראה, חלימה של "תמונת עתיד" , שיתוף המורים דרך שאלון ומתוכו מסקנות פרקטיות שמתוכן נגזרה תוכנית עבודה.
חיבור אישי – חשוב היה לנו מאוד שאנשי הועדה יתחברו "מהבטן" לנושא. במפגש הראשון כל אחד נדרש לשוטט ברחבי בי"ס ולצלם בפלאפון תמונה של מקום שאוהב, גאה בו, מרגיש בו טוב ומקום אחד שמהווה בעיה לא פתורה עבורו, חוסם, מעצבן. מתוך השיתופים ראינו את חוזקות ביה"ס בתחום הנראות – תמונות שמשדרות אמנות ברמה גבוהה על הקירות, ספרייה נעימה שמשדרת ביתיות ומרחב מאפשר ויצירתי. התחום שבו כל המורות הצביעו על צורך בשינוי היה חדר המורים וגם חדרי השרותים. מתוך שיחה ומיקוד מטרות החליטו חברי הצוות להתחיל בחדר המורים כיעד ראשון לשינוי.
מקורות השראה – בשלב השני ארגנתי לצוות סיור בשני בתי ספר. האחד הוא בית ספר לחינוך מיוחד בעיר שמצטיין בנראות בייתית ונעימה, הרמונית ומושקעת ויחד עם זאת באמצעים דלים. הצוות נחשף לאפשרות ליצור שולחנות ממשטחי עץ, שימוש בגלגלים, ברהיטים שנזרקים ורק משפצים אותם וצובעים קלות ועוד... בהמשך נסענו ל"אריאל שרון" שבו ראינו איך נראה בית ספר שעושה ומדבר "למידה חדשנית". בעיקר הסתכלנו על חדר המורים – הצבעים, הרהיטים, סידור השולחנות ועוד...הסיור לווה ב"דפי מסע" שאותם מילאו המשתתפות כדי לעורר אותן לחשיבה ורעיונות. במפגש נוסף חולק הצוות לזוגות וכל זוג חקר לעומק דרך האינטרנט והפנייה לאתרים מסוימים נראות של בתי ספר שונים מהארץ ומהעולם. אח"כ חולק הצוות לשניים וכל אחד לימד את אשר למד בעצמו.
מודיעין / ביה״ס עידנים - עיצוב חדר מורים
חלימה – איך היינו רוצים שיראה בית הספר שלנו? איך היינו רוצים שיראה חדר המורים? זה שלב שמותר בו לעוף ולדמיין בלי התחשבות בתקציבים ! שלב חשוב מאוד כדי לעוף גבוה ולצאת מגבולות המסגרת.
קהילת לומדים כלל בית ספרית – שיתוף המורים. במליאה הועבר שאלון לכלל המורים שמילאו והשיבו אותו. דוגמא לשאלון מצורפת אפרת, המורה לאמנות, ריכזה את הנתונים והציגה לועדה את הצרכים, הרצונות, הבקשות , המסקנות. הדגש המרכזי בחשיבה היה על "איזה סיפור יספר חדר המורים? מה נרגיש כשנכנס אליו..? האם זה חדר עבודה או סוג של בית... אלו שאלות מהות שאסור לפסוח עליהן ומהוות מעין עוגן לעשייה בהמשך.
תוכנית עבודה – בשלב זה ישבנו ותכננו ממש על דף את המראה של חדר המורים הרצוי, התחשבנו במגבלות תקציב, בלוח זמנים וכו. הצוות סידר את הפעולות לפי סדר עדיפויות וכן לפי פעולות שניתן לעשות באופן עצמאי ופעולות שצריכים בעלי מקצוע. למשל, להזיז את ארונות המורות, לפנות חומרים לא רלוונטיים, קישוט –הצוות יכול לעשות לבד. צביעה, מטבח חדש, קניית כסאות חדשים – צריך בעלי מקצוע.
פעולה ראשונה – יום אמנות לצוות – ביוזמת עמליה ובהנחיית המורה לאמנות, אפרת, הוזמנו אנשי הצוות ל"ערב כיף וגיבוש" בחדר המורים. כל מורה קיבלה קנווס קטן ואחרי הרצאה של אפרת ציירה ציפור . היצירות היו משגעות ומגוונות ונאספו בסוף. בעצם רצינו ליצור תהליך דומה גם בקרב המורים שהשינוי במעגל הרחב יתחיל מחיבור אישי ותחושת שייכות למקום.
אנחנו באמצע תהליך.... הסידורים שהצוות נדרש לעשות נעשו לקראת סוף השנה, בקיץ שופץ חדר המורים וטרם הסתיים השיפוץ, מה שיצר עיכוב וקושי בפתיחת השנה. הציורים כרגע נשמרים אצל אפרת עד לאחרי הצביעה.
ולסיכום כמה טיפים חשובים:
1. חשוב ביותר שמנהלת תהיה כל הזמן חלק מהתמונה ותביע דעתה ויחד עם זאת תאפשר מרחב בטוח להבעת דעה, יוזמות ויצירתיות.
זה איזון עדין שאם מצליחים לעשות אותו הוא מאפשר צמיחה גדולה, תחושת מעורבות אמיתית ושייכות של אנשי הצוות למקום.
2. חשוב לתעד את התהליך, שיהיה ברור הרציונל ולאן רוצים להגיע.
3. סדירויות – לקבוע פגישות קבועות ביומן ולא לכנס אנשים ברגע האחרון.